Place du Pas

a neighbourhood square

The “Place du Pas” is a small neighbourhood square in the heart of the old village of Vernayaz. It takes its name from the time when the horses had to cross it at a slow pace. Residential houses surround it entirely, sharing the common space. Flowers in pots and garden furniture overflow onto it and give it its domestic character. The refurbishment of the square seeks to assert its intimate atmosphere with the plantation of fifteen Scots pines: a tree from the forest is transferred to the village. A ribbon of light coloured granite paving encircles the pines and existing maple trees, creating an ambulatory in the shade and framing the new and highly differentiated textures of the square’s surface.

Programme
Public square
Location
Vernayaz, VS
Surface
1'400m2
Year
2012 - 2014
Client
Municipality of Vernayaz
Procedure
Direct mandate
Civil engineer
ESM - Ingénieurs Associés SA
Landscape consultant
Alfred W. Forster
Photography
Régis Golay